Kurban Bayramı ve Toksoplasmosis

Toksoplasma gondii adlı parazitin yol açtığı, tüm vücudu etkileyen bir enfeksiyondur Toksoplasmosis. Anneler bilir, gebeyken çiğ et yenmemesi ve iyi yıkanmamış sebzeleri tüketilmemesi gerektiğini. Çünkü bu parazit sağlıklı kişilerde hiçbir şikayete neden olmazken, bağışıklık sistemi düşük kişilerde ve anne karnındaki bebekler için tehlikelidir. Gebelik sırasında bu parazitle karşılaşırsanız tekrarlayan düşüklere, bebekte zeka geriliği ve beyin hasarlarına neden olur.

Toksoplasma dünyada insan, evcil ve yabani hayvanlarda en çok görülen parazitlerden biridir. Kedi ana konaktır. Enfekte kedi iki hafta sonra dışkısıyla parazitin yumurtalarını atar. Bu yumurtalar (ookist) dış ortamda uzun süre canlı kalabilir. Yumurtalar kemirgenler, kuşlar, koyun ve domuzlar yaklaşık 300 omurgalı hayvan tarafından alınabilir. Köpekten bulaş olmazken, sığrda da parazit kısa süre canlı kaldığından sık rastlanmaz bu hayvanda.

Bulaşma kedi dışkısıyla, ara konak olan koyun, keçi gibi hayvanların etlerinin çiğ veya az pişmiş yenmesiyle, toprak ve bahçeyle uğraştıktan sonra ellerin iyi yıkanmayıp ağza götürülmesi, çiğ süt içilmesiyle gerçekleşir.

Toxoplasmosis ile mücadelede esas nokta korunmadır. Hayvansal dokulardaki kist 3-4 hafta kadar canlılığını koruyabildiği unutulmamalıdır.

-Genel temizlik kuralıdır, ellerinizi su ve sabunla yemeklerden önce ve sonra yıkayın.

-Bahçe işleriyle uğraşacaksanız eldiven takın.

-Kediniz varsa aşılarını ihmal etmeyin ve dışkısını temizlerken eldiven kullanın.

-Kedilere çiğ et vermeyin. Kedilerinize kuru mama veya pişmiş gıda verin.

-Koyun ve kuzu eti iğ veya az pişmiş olarak tüketmeyin. Et ve sakatatları iyice pişirildikten sonra tüketin.

-Çıplak elle et, sakatat gibi yiyeceklere dokunulmayın.

-Kesim işlerinde (çiğ kırmızı et) kullanılan bıçak, kesim tahtası, kovaları iyice yıkayın.

Kurban Bayramı ve sonrasında kırmızı et tüketimi artar. Özellikle gebeler, kanser tedavisi görenler, böbrek yetmezliği olup diyalize girenler, kortizon kullananlar, organ nakli geçirmiş kişiler, HIV + ve AIDS Hastası olanlar tükettiğiniz etin iyi pişmiş olmasına dikkat edin. Hepinize İyi Bayramlar.

Sağlıkla kalın.

Leave a comment

Filed under Köşe Yazılarım

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s