Süt şekerine hassasiyet = Laktoz intoleransı

Süt şekerine hassasiyet = Laktoz intoleransı

17 Ağustos 2013, 17:04
Süt şekerine hassasiyet = Laktoz intoleransı

Dr. Ahu PAKDEMİRLİ
Çocuklara sütü sevdirmek için içine kakao, bal, şeker gibi tatlandırıcılar veya meyveler konulur. Oysa sütün kendi şekeri var. Süt şekeri olan laktoz iki basit şekerin birleşimiyle meydana gelir. İnce barsakta laktaz isimli enzim ile parçalanarak galaktoz ve glukoza (basit şekerler) dönüşmüş olur. Sütün %2 ila 8’i laktozdan oluşur. Tüm hayvan sütlerinde laktoz bulunur.

Bazı kişilerde laktozu parçalayan laktaz enzimi ya hiç yoktur ya da yetersiz miktardadır. Bunun sonucunda laktoz daha küçük parçalara bölünemez. Parçalanamayan süt şekeri kana geçemez barsakta kalır. Barsak içindeki sıvı elektrolit dengesini bozarak ishale neden olur. Ayrıca barsaktaki bakteriler laktozu mayalar ve hidrojen açığa çıkar. Ortaya fazla gaz çıkması da şişkinlik ve hazımsızlık yaptığı gibi ishali de arttırır. Bu duruma laktozu kişi tolere edemediğinden ve hassas olduğundan Laktoz İntoleransı veya Laktoz Hassasiyeti denir.

Az görülen bir durum sanmayın, dünyada da ülkemizde de oldukça sık. Akdeniz, Asya ve Afrika’da çokça görülür laktoz intoleransı. Nadiren doğumsal oarak laktaz enzim eksikliği olsa da sebebi net bilinmemekte. İnce barsak ülserlerinde enzim eksikliği sonucu da oluşabilir.

Laktoz intoleransı olan kişiler özellikle süt içtikten yarım saat sonra şişkinlik, karıda dolgunluk hissi, kramp ve ishal şikayetlerinden yakınır. Sert peynirde laktoz az olduğundan ve yoğurdun da fermente olduğundan bu ürünlerin tüketilmesi rahatsızlığı arttırmaz.

Laktoz intoleransı son yıllarda gündemden düşmeyen inek sütü allerjisiyle karıştırılmamalı. Bağışıklık sistemi süt proteinlerini yabancı sanarak savunmaya geçmesiyle inek sütü allerjisi olur. Yani ikisi apayrı iki kavram. İnek sütü allerjisi olanlar alternatif olarak keçi sütü tüketebilirken laktoz intoleransı olanlar tüm sütlere hassastır. Çünkü başta da belirttiğim gibi laktoz tüm hayvan sütlerinde değişik oranlarda bulunmakta.

Laktoz intoleransı ölümcül değil. Ciddi sağlık sorunları da yaratmaz. Ne var ki bir sütlü kahve içip ardından 5 aylık gebe gibi dolaşmak istemezsiniz. Süt çok faydalı bir içecek. Sadece yeni doğan veya çocukluk döneminde değil, hayatın her döneminde süt içmek gerek. Ama laktoz intoleransınız varsa; kahve kreması kullanmak, laktozsuz süt tüketmek, süt yerine yoğurt ve peynir gibi süt ürünlerini tercih etmek şikayetlerinizi azaltır, hayat kalitenizi arttırır.

Sağlıkla kalın.

Leave a comment

Filed under Köşe Yazılarım

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s