Kafaya darbe

Beyinimiz bedenimizin belki de en önemli organı. Beyindeki ufak hasarlar bile hayati tehlikeye yol açtığı gibi pek çok yetimizi kaybetmemize neden olur. Kafaya alacağınız bir darbe görme kaybı, konuşma kaybı, felç hatta ölümle sonuçlanabilir.
Acil serviste görevli hekimlerin en çok karşılaştığı durumlardan biridir kafa travması. Sözlükte “travma” kelimesinin karşılığında “sarsan, zedeleyen, zarar veren fiziksel, kimyasal ve psikolojik etkiler” yazar. Fransızca ‘trauma’ sözcüğünden gelir ve tıptaki anlamı organın ya da dokunun şeklini bozan dışardan gelen mekanik etkidir. Acil servise başvuran travma hastalarının (trafik kazası, yüksekten düşme, sert cisimle vurma…) yarısında hafif ya da ciddi kafa travması da bulunur. Ve travmaya bağlı ölümlerin %50’sinden kafa travması sorumludur. Ciddi kafa travması olanların %5’inde eşlik eden omurga yaralanması da bulunur.
Yazın travmalar biraz daha artar. Kışın ev kazaları daha sık görülürken yazın motorsiklet ve bisiklet kazaları, havuz ve denizde yaralanmaları sıklaşır. Trafik kazaları da alkol alımının arttığı tatil dönemlerinde çokça olur. Şu sıcak yaz günlerinde tatil yapma fırsatı olanların travmalara özellikle dikkat etmesi gerekir. Gideceğiniz tatil beldesinde bilmediğiniz bir yörede motorsiklet veya araba kiralıyorsanız yol şartlarını öğrenin ve alkollü asla araç kullanmayın. Hava sıcak diye kasksız motorsiklete binmeyin.
Deniz tatili yapacak olanlar, derinliğini bilmediğiniz sulara balıklama atlamayın. Alçak suya balıklama atlamak ciddi kafa travmasına hatta boyun kırılmasına sebep olur. Havuz kenarında ya da kaygan zeminde terliksiz dolaşmayın. Çocuklara altı kaymayan deniz ayakkabısı giydirin, çünkü havuza bir girip bir çıkıp atladıklarından kayıp düşme riskleri daha fazla.
Nasıl olursa olsun kafaya darbe aldıysanız mutlaka acil servise başvurun çünkü kafatasına darbe alan kişiye vakit kaybetmeden ilk yardım uygulanmalıdır. “Bana birşey olmaz” demeyin! Tatili burnununzdan getirmeyin.
Sağlıkla kalın.